Fråga 2020/21:2500 Turkiets godtyckliga dom mot fader Aho

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För drygt hundra år sedan, före det assyriska/syrianska folkmordet Seyfo, var Tur Abdin i sydöstra Turkiet ett av världens mest kyrko- och klostertätaste områden. Folkmordet utrotade nästan hela befolkningen. I dag är det en kulturellt och religiöst viktig plats för den marginaliserade kvarvarande assyriska/syrianska befolkningen, men också för den stora diasporan runt om i världen.

För ett par år sedan bestämde sig en präst, fader Aho Bileçen, att renovera och återigen öppna ett av Tur Abdins gamla kloster. Nu har han dömts till två år och en månads fängelse för medlemskap i en terrorstämplad organisation.

Den enda grunden för anklagelsen var att han gav mat och vatten till personer som åklagaren menade var medlemmar i PKK. Av allt att döma var dock fader Aho en neutral part, och hans kloster var öppet för allmänheten.

Den här berättelsen är på intet sätt ny. Under de senaste decennierna har assyrier/syrianer, kurder och andra befolkningsgrupper i sydöstra Turkiet pressats mellan den turkiska regeringen på den ena sidan och PKK-gerillor på den andra. Om de inte uttryckligen säger sig stödja den turkiska regeringen behandlas de som om de stödjer PKK, och vice versa. Allt tyder alltså på att det handlar om en oskyldig präst som har hamnat i en omöjlig situation i en konflikt som inte har angått honom.

Frilansjournalisten Nuri Kino skriver i en debattartikel i tidningen Globar Bar att fader Ahos hopp nu vilar hos omvärldens engagemang i frågan. För mig är det självklart att Sverige bör agera genom EU för att sätta press på Turkiet, så att fader Aho kan friges.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är regeringen beredd att i utrikesrådet lyfta frågan om fader Ahos frigivning, med målet att EU gemensamt ska sätta press på Turkiet i frågan?