Fråga 2020/21:2499 Stärkt it-säkerhet för näringslivet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Svenskt Näringsliv har kommit med rapporten Företagen och it-säkerheten – hotbilder, motåtgärder och behov. Rapporten påvisar hur industrispionage och cyberangrepp på goda grunder kan anses orsaka näringslivet mycket stora kostnader och stora andra ekonomiska förluster, varje år. Många företag är också en del av den samhällskritiska infrastrukturen. Hotet om industrispionage och förekomsten av cyberangrepp är vardag för alla stora företag.

Cyberangreppen bedrivs i närmast industriell skala och kan närmast jämföras med en aldrig avtagande flodvåg som nöter på företagens it-infrastruktur. Om Sverige ska kunna möta de tekniska och ekonomiska utmaningar som ett digitaliserat samhälle innebär måste den svenska staten och dess myndigheter börja inse dessa utmaningars vidd och vidta lämpliga och effektiva åtgärder, menar Svenskt Näringsliv.

Det är uppenbart att det behövs en god samverkan mellan stat och näringsliv när det gäller it-säkerhet. I rapporten pekar Svenskt Näringsliv bland annat på att det nationella centrumet för cybersäkerhet behöver mer resurser och ett tydligt mandat och att det ska gå att sekretesskyddat inhämta information från näringslivet om pågående och nya hot, samt att delge näringslivet adekvat och korrekt information.

Men anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att verka för en stärkt cybersäkerhet för näringslivet genom att satsa mer resurser på det nationella cybersäkerhetscentrumet samt se över en ändring av de svenska sekretessbestämmelserna så att det går att inhämta information om pågående och nya hot, samt att delge näringslivet adekvat och korrekt information?