Fråga 2020/21:2489 Pensionsutredarens opartiskhet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

”Pensionsgruppens uppgift är att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer. Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och vid behov ta initiativ till justeringar i pensionssystemet."

Så beskrivs Pensionsgruppen på regeringens hemsida. Respekten för det gemensamma uppdraget och arbetet i Pensionsgruppen har genom åren varit stort.

Men mot bakgrund mot de uppgifter som framkommit i medier om hur socialförsäkringsministern bedriver oförankrade utredningar bakom Pensionsgruppens rygg måste man tyvärr ställa sig frågan om regeringen vill att Pensionsgruppen ska finnas kvar. Socialförsäkringsministerns fokus förefaller ligga på vinster i kortsiktiga mediala utspel i stället för ansvarsfullt och långsiktigt arbete. En sådan prioritering, som socialförsäkringsministern verkar ha gjort, är dålig för Sveriges nuvarande och blivande pensionärer.

Genom medier har framkommit att socialförsäkringsministern gett en pr-byrå i uppdrag att ta fram en utredning om höjd pensionsavgift. Det får ses som en ovanlig åtgärd att pr-konsulter på detta sätt blandas in i statliga utredningar och utreder fundamentala socialförsäkringssystem. Särskilt utan att detta initiativ förankras i Pensionsgruppen.

En pr-byrå hjälper, bland annat, sina kunder att navigera inom bland annat politik och förvaltning, med syftet att nå maximalt genomslag. En pr-byrås kunder kan vara företag såväl som olika former av intresseorganisationer. Byråns uppgift är självklart att maximera sina kunders påverkan på den eller de målgrupper som kunden vill nå.

Med anledning detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

På vilket sätt har statsrådet säkerställt den upphandlade pr-byråns opartiskhet, så att det inte finns andra kunder hos pr-byrån som har egna intressen och agendor rörande pensionssystemet och dess utformning?