Fråga 2020/21:2464 Skogsvårdslagen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I Skogsutredningens betänkande SOU 2020:73 kom man fram till att nyckelbiotopsinventeringen är oförenlig med skogsvårdslagen och att den måste upphöra.

Detta innebär att när man gjort nyckelbiotopsinventeringar tidigare så har detta stridit mot den gällande skogsvårdslagen, det vill säga att man har genomfört inventeringsarbetet på ett sätt som strider mot skogsvårdslagen. 

När nu detta är uppdagat via Skogsutredningen så måste ju regeringen agera mer kraftfullt och också säkra upp att skogsvårdslagen följs framåt.

Det allvarliga är att om samhället gör fel så blir det tydligen inga påföljder. Men om den enskilde skogsägaren skulle göra fel så riskerar han både böter, vite, företagsbot och i värsta fall fängelse om han bryter mot skogsvårdslagen. 

Om nu inte ansvariga har följt skogsvårdslagen vid sina nyckelbiotopsinventeringar, vilket utredningen tydligt pekar på, så utgår jag från att man från regeringen agerar för att ge de drabbade skogsägarna upprättelse men också att man ser över eventuella straffpåföljder för de som brutit mot lagen vid de tidigare inventeringarna och hur man ska undvika detta i framtiden. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av att de tidigare nyckelbiotopsinventeringarna har, enligt utredningen, genomförts på ett sätt som inte är förenligt med skogsvårdslagen?