Fråga 2020/21:2458 Situationen i Tigray

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi har alla kunnat följa den skrämmande utvecklingen i Etiopien det senaste halvåret. Kriget i utbrytarregionen Tigray har förvärrats avsevärt, och vi har fått obeskrivligt fruktansvärda rapporter om sexuellt våld, plundringar av civila hem, attacker mot sjukhus och andra samhällsviktiga funktioner, olika former av trakasserier och övergrepp samt massavrättningar. Bland förövarna ser vi eritreanska trupper som i samförstånd med Etiopiens regering invaderat regionen och bidragit till det som närmast kan klassas som en statssanktionerad etnisk rensning.

Regeringens omfattande censur har försvårat dokumentationen av vad som sker. De tusentals flyktingar som rör sig från området kan dock själva vittna om vad som sker, och uppgifter läcker trots allt ut. Av den anledningen är det naturligtvis viktigt att det internationella samfundet inte bara verkar för att få ett stopp på våldet utan även klargör för förövarna att deras uppenbara brott kommer att få konsekvenser.

Alla de som drabbas av detta förtjänar upprättelse, och vi kan inte strunta i de många som fallit offer för övergreppen. För att möjliggöra ett ansvarsutkrävande krävs således ett aktivt arbete med att säkra bevis, samtidigt som försöken till censur bryts. Det krävs således ett starkt internationellt engagemang och en oberoende internationell observation.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att bidra till att stoppa våldet och censuren i och omkring Tigray, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för en oberoende internationell observation av händelseutvecklingen i området?