Fråga 2020/21:2454 Kommuner som utförare av arbetsmarknadstjänster

av Magnus Persson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I juni 2020 överlämnade utredningen Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken sitt betänkande till regeringen. Bakgrunden till utredningen var bland annat att det fanns en rädsla för att många arbetssökande skulle bo i områden som saknar matchningsföretag. Riksrevisionens rapport visar dock att denna oro är obefogad.

Utredningen har haft regeringens uppdrag att bedöma om det med dagens regelverk i lagen om valfrihetssystem, LOV, och lagen om offentlig upphandling, LOU, är tillåtet för kommuner att vara leverantörer åt Arbetsförmedlingen – och få ersättning för det.

Utredningen kom fram till att det är tillåtet för kommuner att vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser enligt nuvarande regler men att det behövs regelförändringar, bland annat vad gäller kommunernas befogenheter vid konkurrens om uppdragen. Karlshamn är första kommun i landet att formellt ansöka om att få bli leverantör till Arbetsförmedlingen. Kommunen har fått avslag, och Arbetsförmedlingen är förtegen om anledningen till avslaget och menar att de bara gör en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör.

Det finns många frågetecken runt lämpligheten i kommunernas deltagande utifrån ett konkurrensperspektiv. Man kan ställa sig tveksam till om det är rimligt att kommuner ska få ersättning för att anställa i egen regi. Och på så vis konkurrera med privata aktörer.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att man bör gå vidare med förslaget om att låta kommunerna vara leverantörer till Arbetsförmedlingen?