Fråga 2020/21:2450 Viltförvaltningsdelegationernas inflytande

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det inkommer fler och fler synpunkter från landets viltförvaltningsdelegationer där man tydligt mer och mer upplever att man har näst intill förlorat helt inflytandet i delegationerna. Ställningstagandet från tjänstemän och länsstyrelser är redan klart innan mötet, och viltförvaltningsdelegationerna blir bara ett rundningsmärke och ett alibi för länsstyrelsernas beslut. Delegationssammanträdena blir mer och mer ett informationsmöte, och i stället fattas besluten av länsstyrelsen, det vill säga myndighetsbeslut med företrädesvis landshövdingen som beslutsfattare.  Länsstyrelserna plockar därmed av delegationen allt reellt inflytande. Detta agerande är inte acceptabelt då flera riksdagsbeslut tydligt pekar på att delegationens makt snarare ska öka än att minska. 

Den här situationen är långt ifrån acceptabel, och utvecklingen för viltförvaltningsdelegationernas minskande inflytande har heller inte stöd i Sveriges riksdag.

Att regeringen accepterar denna utvecklingen utan att göra något åt situationen är mycket anmärkningsvärt. Regeringen styr över såväl Naturvårdsverket som landets länsstyrelser med både ekonomi och regleringsbrev, så ytterst ansvarig i denna fråga är självklart regeringen. Regeringen har dessutom tydliga uppdrag från Sveriges riksdag att åtgärda detta, men regeringen har inte levererat det som riksdagen har beslutat om angående viltförvaltningsdelegationerna.

Från 2015 finns ett tillkännagivande som skulle förtydliga viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt. Detta tillkännagivande bereds tydligen ännu nu snart sex år efter beslutet; självklart är det låga arbetstempot i Regeringskansliet långt ifrån acceptabelt. 

I ett annat tillkännagivande den 7 mars 2018 står det tydligt att viltförvaltningsdelegationernas arbete ska utvärderas i syfte att säkerställa det regionala inflytandet i viltförvaltningen. Detta ärendet bereds också av regeringen, men trots att det har gått över tre år har regeringen inte levererat här heller. 

Regeringens långsamma arbete med dessa tillkännagivanden ger anledning till mycket skarp kritik i fråga om genomförandet av riksdagens beslut och tillkännagivanden.

Att nu flera av landets viltförvaltningsdelegationer känner sig överkörda av tjänstemän och länsstyrelsernas landshövdingar är inte acceptabelt när regeringen har ett arbete att lösa för att detta inte ska kunna ske. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

När kommer regeringen att ha genomfört det som riksdagen tog beslut om 2015 och 2018 i två tillkännagivanden om viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt och om att öka det regionala inflytandet?