Fråga 2020/21:2449 En välfungerande folkhälsomyndighet

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 17 mars kom svaret på en skriftlig fråga (2020/21:2103) från undertecknad om Folkhälsomyndighetens komposition där jag undrade hur ministern såg på Folkhälsomyndighetens sammansättning beträffande ansvarsområden och expertis, och om vi kunde förvänta oss att ministern verkade för en förändring av detta. Svaret var kort och gott: Nej.

I skrivande stund ser vi följande statistik för antalet coronadöda i Norden:

För att göra det enkelt för oss handlar det alltså om hela 13 498 döda i Sverige och bara 3 981 i resten av Norden tillsammans. Sverige står alltså för över 77 procent av alla coronadöda i Norden, trots att vi bara har knappt 37 procent av Nordens invånare. Detta, om något, borde tydliggöra att myndigheten, och därmed även regeringen, har misslyckats fullkomligt – och då har vi inte ens räknat med de hundratusentals svenskar som fått sina liv förstörda till följd av långtidscovid och besvär efter genomgången covidinfektion.

Det minsta man kan förvänta sig när man ser att något går riktigt dåligt är att man gör förändringar, gärna rejäla sådana. Mot bakgrund av att socialminister Lena Hallengren i sitt svar tidigare sagt att ”myndigheten är välfungerande” blir det därför högst intressant att höra exakt vad beträffande Folkhälsomyndighetens hantering av rådande pandemi hon menar har fungerat väl. För oss kritiker är det nämligen en gåta.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad, mot bakgrund av statistiken avseende döds- och sjuktal i covid-19, i Folkhälsomyndighetens arbete under pandemin menar ministern pekar på att myndigheten är välfungerande och hur motiverar ministern att inga förändringar är påkallade?