Fråga 2020/21:2448 En fast vårdkontakt

av Mats Sander (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många svenskar saknar en fast vårdkontakt. Den årliga undersökningen International Health Policy Survey, där Sverige deltar tillsammans med tio andra länder, pekar på allvarliga brister. Undersökningen genomfördes under februari till början av mars 2020, alltså till stora delar före coronapandemins utbrott.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ansvarar för den svenska delen av undersökningen och konstaterar att samma bild som i tidigare undersökningar upprepas även i år: Sverige är sämst av de elva länderna gällande tillgången till en fast vårdkontakt.

Undersökningen visar att de patienter som har en fast vårdkontakt på sin vårdcentral generellt sett har mer positiva erfarenheter av vården. Dock har endast 35 procent av de svenska patienter som svarat på enkäten uppgett att de har en ordinarie läkare eller sjuksköterska på sin vårdcentral. I övriga länder ligger andelen på mellan 80 och 98 procent.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppmanar regeringen att arbeta för att öka andelen patienter med en fast vårdkontakt, vilket uppenbarligen ligger i de flesta patienters intresse.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka andelen svenskar som har en fast vårdkontakt?