Fråga 2020/21:2438 Användningen av projektbidrag i krisberedskapen

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Riksrevisionens granskning Projektbidrag från anslag 2:4 krisberedskap – ett styrmedel med utmaningar (RiR 2021:7) har nu kommit, och den påvisar ett antal brister när staten varje år fördelar runt en halv miljard kronor till myndighetsprojekt som ska förstärka Sveriges krisberedskap och civila försvar.

Riksrevisionens granskning visar att det finns en risk för att projektbidragen används för ordinarie verksamhet och därför inte blir den förstärkning som var tänkt. I rapporten konstateras även att projektbidragen, i den del som betalas ut till länsstyrelsernas sammanhållna projekt, används till verksamhet som regeringen uttryckligen har uttalat att anslaget inte ska användas till.

Granskningen visar också att de problem som generellt följer med projektstyrning, till exempel att det inte alltid finns resurser att förvalta och ta hand om projektens resultat, förvärras när projektmedlen utgör en stor del av myndigheternas sammantagna finansiering. Detta riskerar att leda till att projektens avsedda effekter uteblir. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet för avsikt att förändra anslaget 2.4, och hur avser statsrådet att följa upp så att effekterna av myndigheternas projekt blir de önskvärda?