Fråga 2020/21:2433 Turkiets hot att förbjuda det oppositionella partiet HDP

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet har inlett en ny process för att stänga det kurdiska partiet HDP, vilket blir den åttonde gången det populära oppositionspartiet tvingas stänga (det har alltid återuppstått i nytt namn). Återkommande har vi sett hur de modiga personer som väljer att engagera sig i partiet riskerar repressalier, och de som väljer att representera partiet är samtidigt väl medvetna om att deras demokratiska engagemang mycket väl kan straffa sig – om inte genom trakasserier så genom fängelsestraff.

Efter att detta diskuterats i riksdagens utrikesutskott stod det klart att samtliga partier kunde enas om att lyfta möjligheten till olika åtgärder mot Turkiet (bland annat sanktioner), en linje som har ett starkt stöd bland andra EU-länder och till stor del USA.

Sverigedemokraterna menar att Sveriges linje gentemot Turkiet bör vara skarp och tydlig. Trots hårda tongångar från omvärlden tycks inte det turkiska ledarskapet bry sig. Således lär inte sanktioner eller ett skarpt tonläge gentemot diktaturen räcka, varför det är uppenbart att ytterligare åtgärder krävs om regeringen ska leva upp till det man kallar en demokratioffensiv i utrikespolitiken.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka ytterligare åtgärder gentemot Turkiet kan ministern tänka sig att verka för inom EU-kretsen eller det internationella samfundet, och varför tillåter man landets medlemskapsförhandlingar med EU ligga kvar?