Fråga 2020/21:2431 Vacciner till andra länder

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

En pandemi som rasar över världen kan i sig endast tryckas tillbaka och på allvar bekämpas om det sker med globala åtgärder. De vacciner som nu tagits fram och de program som land efter land initierar har en avgörande betydelse. Det är en styrka för Sverige att vi tillsammans med våra närmaste inom EU har försäkrat oss om leveranser och dessutom kan upprätthålla tryck mot leverantörerna. Genom EU har också andra stater som Norge, Island och Schweiz getts möjlighet att köpa vacciner.

Via svenskt bidrag till det internationella vaccinprogrammet Covax säkras möjligheter för fler länder på även andra kontinenter att få tillgång till vaccin. Den svenska regeringen gav nyligen besked om att öka andelen med ytterligare 100 miljoner kronor. I sammanhanget kan naturligtvis funderas på om 200 miljoner till Covax är rätt prioritering i ett land med cirka 50 miljarder i årliga biståndsutgifter.

Av medieuppgifter framgår att Per Olsson Fridh anser att Sverige borde avstå från egna vaccindoser till förmån för andra länder. Ett besked som kom nästan samtidigt i tid som regeringen meddelade att det svenska vaccinationsmålet inte kommer att nås till sommaren, utan människor kommer att få vänta på en första spruta. Detta med hänvisning till att det saknas vaccin.

Min fråga till statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringens linje ska vara att andra länder förses med vaccin tänkt till Sverige innan alla svenskar som så önskar har vaccinerats?