Fråga 2020/21:2429 Brister i utbetalningar av stöd

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverigedemokraterna har under en lång tid lyft problemen med utdragna handläggningstider, långsamma utbetalningar och brister i stöden – brister som inneburit att företag som ska ha rätt till stöd inte fått de pengar som de är beroende av för sin överlevnad. När staten brister i sitt löfte till medborgare och företagare riskerar förtroendet för det allmänna att urholkas, vilket i förlängningen är mycket allvarligt. SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade den 31 mars 2021 de brister som Tillväxtverket har i sina regelverk och rutiner. Det har medfört att företag som inte har rätt till stöd har fått stöd utbetalt medan företag som har rätt till stöd inte har fått ta del av stöden eller har fått stora återbetalningskrav.

I granskningen uppges att myndigheten har brustit i bedömningarna och att myndigheten har saknat lagstöd för sitt sätt att fatta beslut. Det framgår genom de domar som förvaltningsrätten utfärdat att bedömningen av jämförelsemånaden stridit mot lagen, vilket pekar på att stöden i grunden vilselett företagare när dessa söker stöd. Lagstiftningen föreskriver att den tredje månaden före beslutsmånaden ska vara underlaget för stödet. Tillväxtverket utgår från omständigheterna tre månader innan stödperioden för att förhindra skenanställningar.

Utöver förvirringen kring jämförelsemånaden har det också visat sig att de tekniska problemen hos Tillväxtverket medfört konsekvenser i form av återbetalningskrav, avslag och felaktiga utbetalningar. Stöden till företagen har under pandemin kommit på plats under kort tid, vilket skapar grogrund för brister och fel i bedömningar och utbetalningar. Det är förståeligt. I fall som detta menar vi dock att regeringen måste agera snabbt och konsekvent för att korrigera de fel som begås.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad kommer ministern att göra för att se till att de fel som begåtts från Tillväxtverkets sida korrigeras så att stöden når ut till de företag som har rätt till dem?