Fråga 2020/21:2427 Klassificering av vattenbruk

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vattenbruket, det vill säga produktion av vattenlevande djur och växter, såsom fisk, musslor, kräftdjur och alger, men i slutna system på land, bör klassas som en areell näring, i likhet med jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske. En klassificering av vattenbruket som areell näring skulle kunna medföra att olika stödformer blir tillgängliga även för vattenbruk samt att kostnader och tillståndsprocesser kortas ned och förenklas. Det är en viktig fråga för alla fiskodlare som brottas med dyra och långa tillståndsprocesser och med att få lönsamhet i sin näringsgren.

I dag begränsas företagare som bedriver vattenbruk ofta av olika regelverk som inte är anpassade till den faktiska verksamhet som bedrivs. Exempelvis gällande utsläppsregler i relation till intilliggande vattendrag i naturen, med vilka vattenbruket inte har någon kontakt eftersom vattenbruken bedrivs i slutna system på land. Regelverken bygger på antagandet att utsläpp som genereras av produktionen av bland annat fisk hamnar i vattendrag och hav och på så sätt bidrar till övergödningen av haven. Inom vattenbruken kan sådana näringsämnen i stället användas i det omkringliggande jordbruket och snarare bidra till en mer cirkulär produktion. 

Med anledning av ovan beskrivna förhållanden vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Har statsrådet och regeringen ambitionen att ge Jordbruksverket i uppdrag att utreda frågan om klassificering av vattenbruk som areell näring?