Fråga 2020/21:2426 Tillståndsprocessen för vattenbruk

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vattenbruk, även kallat akvakultur, är produktion av vattenlevande djur och växter, såsom fisk, musslor, kräftdjur och alger.

Vattenbruket i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas. Regeringen presenterade nyligen en statlig utredning som pekade på stor potential för ett ökat vattenbruk i Sverige. Det finns en politisk vilja att vattenbrukssektorn ska växa. Ett väl anpassat vattenbruk innebär klimatvänlig och lokalproducerad mat samt långsiktig och naturresursuthållig produktion. En av stötestenarna för ett ökat vattenbruk är dock tillståndsprocessen.

Tillståndsprocessen för fiskodling varierar stort mellan olika länsstyrelser. Denna process kan ta många år i anspråk. Tillståndsprocessen är inte bara tidskrävande och kostsam, utan tillstånden är dessutom tidsbegränsade till tio år. Därför bör tillståndsprocessen ses över så att det går betydligt enklare och snabbare att få igång en vattenbruksproduktion, och ändringar bör göras i regelverket så att giltighetstiden för tillstånd förlängs.

Jag vill därför fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Har statsrådet ambitionen att se över nuvarande tillståndsprocess för att göra det enklare och mindre kostsamt för sökanden samt för att förlänga tillståndens giltighetstid?