Fråga 2020/21:2424 Digital arkivering av bokföring

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns problem med att Sverige har kvar kravet på arkivering av pappersmaterial, vilket innebär att företag inte fullt ut kan utnyttja fördelarna med de digitaliserade bokföringsverktyg som finns på marknaden. Sverige är ensamt bland jämförbara länder om att ha kvar det kravet. Det innebär ett konkurrenshinder, och bokföringsreglerna kostar även företagen stora summor pengar varje år.

Svenskt Näringsliv har tagit fram en konsekvensutredning. Den sammanlagda beräknade kostnaden för företagen för att leva upp till det nutida kravet på arkivering av räkenskaper är 3,9 miljarder kronor per år. Underlaget för beräkningar är 435 000 bokföringsskyldiga företag, där omsättningen överstiger 400 000 kronor. Ytterligare negativa effekter av dagens krav på arkivering i pappersform är att arkiveringsreglerna inte är anpassade till det digitala arbetssätt som många företag använder, inte minst till följd av pandemin. Följden är att räkenskapsmaterial måste skickas med post till och från medarbetarnas bostäder. Problem och stora omkostnader har dock även förekommit sedan långt tidigare. En utredning om en modernare bokföringslag är aktuell.

Konkreta förslag och åtgärder får inte dröja. Direkt överföring av räkenskapsinformation som tagits emot på papper till digital form bör möjliggöras. Regelförenklingar för främjande av konkurrens och förbättringar för företagande är till gagn för det svenska näringslivet. Med tanke på många företags i dag pressade situation är det av vikt att förbättringar sker så snart möjligt.

Med anledning av ovanstående och att problemen med därtill hörande kostnader har pågått under längre tid vill jag fråga justitie- och migrationsmininster Morgan Johansson:

 

Ser ministern problem med de stora kostnader det innebär för företag att bokföringsreglerna inte följt med i den digitala utvecklingen, och när i tid avser i så fall ministern och regeringen att konkret göra något åt detta?