Fråga 2020/21:2423 Internationellt skydd av armeniska kulturskatter

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Azerbajdzjans och Turkiets brutala invasion av Armenien har som bekant chockerat många, inte minst eftersom de i sitt anfall dessutom använt sig av hänsynslösa syriska jihadister. Det är illa nog att tvingas ta del av de brutala krigsbrott i form av summariska avrättningar av civila och krigsfångar som dessa angripare gjort sig skyldiga till. Vad vi nu ser visar på en helt ny dimension som är värd att lyfta i det internationella samfundet.

I de områden som sedan fredsavtalet kontrolleras av Azerbajdzjan finns det otaliga kulturskatter i form av exempelvis tusenåriga kristna kyrkor. Den azeriska diktaturen hävdar naturligtvis att de inte skulle röra dessa kulturskatter, men verkligheten talar ett helt annat språk. Azerbajdzjan, eller för den delen deras turkiska allierade, har inget intresse av att bevara det som påminner om den anrika kristna historien i området. Tvärtom önskar de radera vartenda spår som påminner om detta, vilket är ett led i den etniska rensning som hör hemma i den folkmordspolitik som vi sett från angriparnas sida.

Filmklipp från 2005 visar bland annat hur azeriska soldater utplånar en stor armenisk kyrkogård från 800-talet i Nakhichevan, och i dag ser vi hur den systematiska förstörelsen fortskrider. Ett färskt exempel har bland annat BBC uppmärksammat för några dagar sedan, där en tidigare helt intakt 200-årig kyrka, Zoravor Surp Astvatsatsin-kyrkan i Mekhakavan, totalförstörts efter att området där kyrkan stod överlämnats till azeriska styrkor – således utan att ett enda skott avlossades i närheten.

Mot bakgrund av dessa fruktansvärda uppgifter önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att inom det internationella samfundet verka för ett skydd av de armeniska kulturskatter som nu kontrolleras av Azerbajdzjan, och hur avser ministern att lyfta denna fråga?