Fråga 2020/21:2417 Rysslands truppnärvaro vid gränsen mot Ukraina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det nu sju år gamla kriget i Ukraina hör vi inte så mycket om i medierna längre, till följd av den förhållandevis låga intensiteten i konflikten den senaste tiden. Spänningarna har dock eskalerat kraftigt de senaste dagarna, vilket vi också ser i uttalanden från den ukrainska respektive ryska regeringen. För inte så länge sedan dödades fyra ukrainska soldater och en femte blev allvarligt skadad efter strider med ryskstödda separatister i östra Ukraina.

Det är inte bara de intensifierade striderna som väcker uppmärksamhet. Ryssland har även inlett en ordentlig truppförstärkning vid gränsen till östra Ukraina, vilket är väldokumenterat. Detta har lett till att den amerikanska militärens europeiska kommando höjt sin övervakningsnivå från möjlig kris till potentiellt överhängande kris, den högsta nivån.

Det råder naturligtvis delade meningar om vad Ryssland egentligen har för ambitioner med sina provokationer denna gång, även om det står klart att de inte har något intresse av att verka för en varaktig fred i Ukraina. Det står även utom rimligt tvivel att Ryssland just nu testar reaktionerna i omvärlden i allmänhet och de amerikanska i synnerhet.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på de uppgifter som kommer om ökat ryskt engagemang i form av bland annat truppnärvaro vid gränsen till östra Ukraina, och avser ministern att i egenskap av OSSE-ordförande vidta några åtgärder?