Fråga 2020/21:2405 Förvaringsstraff för samhällsfarliga brottslingar

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dag är livstids fängelse lagens strängaste straff. Även om livstids fängelse kan dömas ut för ett antal brott, till exempel mord, människorov och grov mordbrand, gäller dock i princip samtliga domar på livstids fängelse mord eller försök till mord. Däremot kan exempelvis inte grova sexualbrottslingar dömas till livstids fängelse eftersom livstid inte finns i straffskalan för sexualbrotten.

Vid sidan av fängelse kan brottslingar också dömas till rättspsykiatrisk vård, med eller utan så kallad särskild utskrivningsprövning. Rättspsykiatrisk vård kan bli aktuell om den dömde lider av en allvarlig psykisk störning. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan kan i teorin pågå så länge den dömde fortfarande har en allvarlig psykisk störning och fortfarande behöver vård.

De nuvarande reglerna innebär dock att brottslingar som begått andra brott än mord, till exempel våldtäkter, och som inte lider av en allvarlig psykisk störning inte kan hållas inlåsta på obestämd tid. Detta gäller oavsett hur samhällsfarliga de är och hur hög risken är för att de ska återfalla i allvarlig brottslighet. Moderaterna anser inte att detta är tillfredsställande ur ett samhällsskyddsperspektiv.

Mot bakgrund av detta har vi föreslagit att en utredning bör tillsättas som ska överväga för- och nackdelar med ett särskilt förvaringsstraff samt föreslå hur det skulle kunna utformas. I huvudsak skulle ett sådant förvaringsstraff innebära att den domstol som beslutar om förvaring ska bestämma en viss kortaste och längsta tid som den dömde ska hållas i förvar. Därefter ska det finnas möjlighet till förlängning efter att den längsta tiden löpt ut, i fall det fortsatt finns en stor risk att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet mot exempelvis liv och hälsa eller allvarliga sexualbrott.

Detta är en påföljd som på motsvarande sätt funnits i Sverige tidigare och som även finns i länder som bland annat Norge, Tyskland och Kanada.

En av samhällets viktigaste uppgifter är att skydda sina medborgare, men när brottslingar vars återfallsrisk i allvarlig brottslighet är överhängande släpps fria riskerar samhället att misslyckas med denna grundläggande uppgift.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till att tillsätta en utredning om att införa ett särskilt förvaringsstraff i Sverige?