Fråga 2020/21:2404 Stöd till svensk plastindustri

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials har undertecknad tidigare lyft som exempel i en skriftlig fråga (2020/21:1476), mot bakgrund av hur regeringens bärkasseskatt i många avseenden är kontraproduktiv eller rent av skadlig ur ett miljöperspektiv. Företaget har utvecklat påsar som är nedbrytbara men som ändå måste beskattas. Efter att regeringens påstådda miljöskatt nu ser ut att tvinga företag som detta utomlands ska det upp i rätten, vilket milt uttryckt är sorgligt. Regeringen borde ha agerat långt tidigare, helst innan skatten ens infördes.

Gaia Biomaterials har som bekant utvecklat den så kallade Gaiakassen som nu också har funnits ute på marknaden i ett antal år, och dessa påsar består av ett egenutvecklat material som kallas Biodolomer. Biodolomer tillverkas i företagets svenska fabrik och är en sammansättning av olika förnybara råvaror. För att lyckas med denna stora miljösatsning har man dessutom ingått som projektpartner i EU:s miljöprogram Life, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU. Enligt företagets grundare har EU lagt ned tiotals miljoner i företagets utveckling.

Efter att den djupt kritiserade skatten på plastbärkassar infördes anpassade företaget sina kassar så att de skulle fungera som flergångskassar. De testades hos det statliga forskningsinstitutet RISE och blev dessutom godkända som flergångsbärkassar som kan användas minst 50 gånger.

Inte nog med att företaget luras att trots ett redan gediget miljöengagemang lägga energi och resurser på att anpassa sig efter den nya skatten; de tvingas dessutom genomlida en lång rättsprocess för att över huvud taget kunna fortsätta vara verksamma i Sverige. Vidare blir det mycket konstigt att ett miljöprojekt som får stöd från EU i syfte att utveckla en miljöanpassad produkt sedan straffbeskattas i Sverige.

Enligt Skatterättsnämnden ska påsarna beskattas för att de till sin konstruktion inte skiljer sig från ”typiska plastkassar”. Därmed är det klart att det knappast är någon skillnad på om påsen är gjord av förnybara material eller fossila, vilket tydliggör att det på intet sätt är miljön som regeringen värnar med sin skatt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur kan ministern motivera att miljövänliga företag som Gaia Biomaterials tvingas flytta sin produktion utomlands till följd av regeringens miljöpolitik, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar några åtgärder mot bakgrund av detta?