Fråga 2020/21:2402 Förslag om undersökningsplikt

av Sofia Westergren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hästar och levande djur far illa när det blir rättsprocesser på grund av konsumentköplagen, KKL. I utredningen SOU 2020:51, som nu ligger på ministerns bord, beskrivs bland annat undersökningsplikten för dyrare djur. Som dyrare djur anges djur vars köpesumma är mer än en tiondels basbelopp. För upplysning så kostar en trotjänaravlivning inklusive bortkörning av kroppen ibland upp till 7 000 kronor.

Kritiken mot KKL är att den används som en förlängd ångervecka, ända upp till tre år. Är inte köparen nöjd med sitt hästköp så letas det fel hos veterinärer tills ett röntgenfynd hittas. Veterinärer anser att det är ett arbetsmiljöproblem att missnöjda hästägare vill ha ihjäl sin häst.

I utredningen finns inget som visar på att undersökningsplikten skulle svara mot kritiken om den långa ångerveckan, som i praktiken är tre år. I utredningen står att det som kan förväntas hittas i undersökningen vid köpet inte ska vara grund till hävning.

Eftersom ministern i flera debatter sagt att konsumentskyddet inte ska försvagas så finns det skäl att tolka det som att det inte kommer att ske någon förändring i tillämpning av den nya lagen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av de problem som har framförts och beskrivits ovan?