Fråga 2020/21:240 Skattebefrielse för grödebaserade biodrivmedel

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Grödebaserade biooljor, med ursprung från till exempel restprodukter från livsmedelsindustrin, används i dag främst i fjärrvärmebranschen som spets- och reservbränsle under de kallaste vinterdagarna.

De grödebaserade biooljorna är av regeringen planerade att beläggas med energi- och koldioxidskatt från den 1 januari 2021. Den föreslagna energi- och koldioxidskatten finns också med i budgetpropositionen. Skatten motiveras med att det statsstödsgodkännande som Sverige har av EU-kommissionen löper ut detta år.

Under våren ställde jag en skriftlig fråga till finansministern där jag efterfrågade i vilken utsträckning regeringen har försökt att förlänga ett godkännande från EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse för biooljor. Finansministern meddelade att förutsättningar för en förlängning saknas.

Den 8 oktober kom emellertid beskedet från kommissionen att motsvarande skattebefrielse för grödebaserade biodrivmedel förlängs under 2021. Därmed utgår motivet för regeringens borttagande av skattebefrielse.

Att häva skattebefrielsen riskerar att förstöra marknadsförutsättningarna för de grödebaserade biooljorna för uppvärmning, något regeringen själv erkänner leder till ökad användning av fossila bränslen. Enligt regeringens beräkningar riskerar den ökade användningen av fossila bränslen att leda till ökade utsläpp motsvarande 9 200 ton koldioxid per år.

Regeringen uppger sig under flera år ha försökt få kommissionen att förändra sin syn på biobränslen som framställts av livsmedels- och fodergrödor så att statligt stöd till dessa biobränslen ska kunna tillåtas. Nu har vi alltså fått ett positivt besked för hela 2021. Om inte regeringen agerar efter detta utan inför energi- och koldioxidskatt för grödebaserade biooljor från årsskiftet har jag svårt att uppfatta det annat än att regeringen med sitt handlande undergräver den position man uppger sig driva gentemot EU-kommissionen.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att dra tillbaka förslaget om att beskatta de grödebaserade biooljorna för uppvärmning och ansöka om förlängd skattebefrielse för dessa hos EU-kommissionen?