Fråga 2020/21:2389 Förtroendet för Arbetsmiljöverket

av Ciczie Weidby (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I SVT:s Uppdrag granskning den 3 mars 2021 framkom allvarliga uppgifter om tystnadskultur och repressalier mot visselblåsare inom kommuner, regioner och statliga myndigheter, däribland Arbetsmiljöverket.

Flera partier i riksdagen reagerade starkt på uppgifterna och konstaterade att förtroendet för myndigheten var allvarligt skadat. Arbetsmiljöverkets generaldirektör kallades därför till arbetsmarknadsutskottet för utfrågning. I samband med utfrågningen utlovade generaldirektören ”ett åtgärdsprogram mot tystnadskultur inom myndigheten”. Det framgick dock inte av utfrågningen hur generaldirektören och Arbetsmiljöverket ska arbeta för att återfå förtroendet (SVT den 26 mars 2021).

Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på de uppgifter om tystnadskultur och repressalier mot visselblåsare inom Arbetsmiljöverket som framkommit i Uppdrag gransknings reportage. Förtroendet för myndigheten är allvarligt skadat. Samtidigt verkar myndighetens ledning sakna en tydlig plan för hur förtroendet ska återskapas. För att komma till rätta med problemen inom myndigheten, och återuppbygga förtroendet, krävs betydligt mer än ett åtgärdsprogram mot tystnadskultur. Arbetsmiljöverket och dess ledning bör ta fram en tydlig handlingsplan för hur myndigheten ska återuppbygga förtroendet. I det arbetet bör ledningsstrukturer och ledningsfunktioner ses över.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att återuppbygga förtroendet för Arbetsmiljöverket?