Fråga 2020/21:2379 Kommissionens förslag om lönetransparens

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Kommissionens förslag om lönetransparens innehåller ett antal ganska långtgående förslag som vi befarar kommer att öka den administrativa bördan för företag, göra Europa mindre attraktivt för investerare och dessutom negativt påverka den svenska modellen för lönesättning.

Ingripande lagförslag kan endast rättfärdigas av en tydlig problemformulering. Det grundläggande problem som kommissionen lyfter fram är lönegapet mellan män och kvinnor i unionen. Det genomsnittliga lönegapet mellan kvinnor och män i EU uppgick till 14,1 procent 2019. Cirka två tredjedelar av den skillnaden är ”oförklarlig”, det vill säga går inte att hänföra till kända faktorer.

I den allmänna debatten framförs återkommande att den ”oförklarliga” löneskillnaden kan bero på diskriminering eller omedveten diskriminering. Det finns dock ingen bra vetenskaplig metod som fångar upp och kan mäta dessa begrepp.

Jag vill därför fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad tror statsrådet är grunden till den oförklarade delen av löneskillnaden, och kommer statsrådet att arbeta för att förbättra informationsläget kring detta?