Fråga 2020/21:2369 Turkiets utträde ur Istanbulkonventionen

av Boriana Åberg (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul 2011 – därav namnet Istanbulkonventionen.

Istanbulkonventionen är det första internationella rättsligt bindande instrumentet i Europa som explicit kräver förbud mot mäns våld mot kvinnor och åtgärder för att stoppa det. Stater som har anslutit sig till konventionen förbinder sig att vidta stöd- och skyddsåtgärder, ha adekvat lagstiftning gällande exempelvis våldtäkt, könsstympning, sexuella övergrepp, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap samt att delta i internationellt samarbete. 

Det är mycket illavarslande att Turkiet lämnar Istanbulkonventionen eftersom våld mot kvinnor är ett ständigt närvarande och, enligt rättighetsorganisationer, växande problem i landet. Det finns ingen officiell statistik, men WHO uppger att 38 procent av kvinnorna i Turkiet utsätts för våld från en partner någon gång i sitt liv. Förra åter mördades 300 kvinnor i landet. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att öka trycket på Turkiet att respektera kvinnors mänskliga rättigheter?