Fråga 2020/21:2368 Hemlig dataavläsning

av Johan Pehrson (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan ett drygt år har de brottsbekämpande myndigheterna haft möjlighet att efter noggrann domstolsprövning genomföra så kallad hemlig dataavläsning, som genomförs till exempel för att bryta kryptering av elektronisk kommunikation. Hemlig dataavläsning har visat sig vara ett mycket kraftfullt redskap för att komma åt den grova och organiserade brottsligheten. Ett tydligt exempel på detta är de många gripandena runt om i Europa efter att den krypterade trafiken på Encrochat blev åtkomlig inom ramen för brottsutredningar.

Enligt medieuppgifter har antalet ärenden gällande hemlig dataavläsning hittills varit flera gånger högre än vad som antogs då frågan utreddes. Liberalerna är inom ramen för januarisamarbetet pådrivande för ökade anslag till rättsväsendet, något som dock är en budgetfråga och därför inte behandlas här. Utfallet hittills visar dock tydligt på det stora värde som finns för brottsbekämpningen i en effektiv och rättssäker tillämpning av möjligheten till hemlig dataavläsning.

Av integritets- och rättssäkerhetshänsyn är det av största viktigt att det finns en välfungerande tillsyn av hur möjligheten till hemlig dataavläsning tillämpas. Förhandsprövningen sker genom domstolsväsendet medan efterhandstillsynen sker via Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Företrädare för nämnden har enligt medieuppgifter pekat på svårigheterna att följa upp enskilda ärenden tillräckligt noggrant.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder är ministern och regeringen beredda att vidta för att säkerställa en välfungerande tillämpning och tillsyn av möjligheten till hemlig dataavläsning?