Fråga 2020/21:2367 Förutsättningarna för friluftsliv under pandemin

av Jessica Rosencrantz (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att förhindra smittspridning är givetvis den främsta prioriteringen just nu, och att reglera hur många människor som får vistas på en begränsad yta är en viktig del i detta. Den form som restriktionerna har i dag slår dock väldigt olika mot olika branscher, är i vissa fall mycket svåra att förstå och upplevs som ologiska.

Exempelvis har företagare som har verksamhet inom friluftsliv och naturturism vittnat om det märkliga i att de fått guida max åtta personer åt gången utomhus i vidsträckta naturreservat, samtidigt som man kan trängas många fler i inomhusmiljöer som affärer. Eller att max 50 personer fått delta i ett motionslopp utomhus, när över 1 000 personer fått åka på en kryssning.

Friluftsliv och naturturism är positivt för folkhälsan och något som bör uppmuntras. Att vistas utomhus och i skog och mark medför dessutom liten risk för smittspridning, jämfört med aktiviteter inomhus. Med dagens regelverk hamnar dock denna bransch i kläm, och restriktionerna upplevs som ologiska.

Med anledning av ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern se över restriktionerna för uteaktiviteter såsom friluftsliv och naturturism, så att de blir mer ändamålsenliga och anpassade efter den begränsade risk för smittspridning som utemiljö innebär?