Fråga 2020/21:2364 Småskalig vattenkraft

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Enligt Västsvensk Vattenkraftförening anpassas inte verksamheten hos myndigheterna till besluten som riksdagen fattat 2020 om förenklingar för småskaliga vattenkraftverk. Man menar att inga förenklingar genomförts och att ingen vattenförekomst påverkad av småskalig vattenkraft klassats som kraftigt modifierat vatten (KMV). Vidare uppges att läget är mer komplicerat än tidigare, vilket innebär att ägare till mindre vattenkraftverk tvingas riva kraftverk i onödan. Föreningen efterfrågar snabba och tydliga politiska åtgärder för att mindre vattenkraftsverksamheter ska kunna fortsätta.

De nya besluten som föreningen hänvisar till innebär att myndigheterna ska ändra sina vägledningar och föreskrifter så att Sverige tillämpar förenklingar och undantag som EU-rätten medger fullt ut. Det innebär exempelvis att klassa vattenförekomster som är påverkade av vattenkraft som KMV eller att ställa mindre stränga krav (MSK). Förenklingar skulle införas för den småskaliga vattenkraften. Vattenmyndigheterna fick i uppgift att genomföra detta som ett treårigt uppdrag med start 2017.

De som drabbas är landsbygdsborna.

Småskalig vattenkraft har stort värde för verksamheter på landsbygden och för elförsörjningen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern och regeringen att vidta konkreta åtgärder för att säkerställa att småskalig vattenkraft inte avvecklas i onödan?