Fråga 2020/21:2355 Kinas inflytande över företag verksamma i Sverige

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

H & M är utsatt för en mycket omfattande bojkott i Kina till följd av sitt uttalade motstånd mot förekomsten av koncentrationsläger i Xinjiangprovinsen där människor används i tvångsarbete och utsätts för omfattande övergrepp. Den statssanktionerade attacken mot H & M sträcker sig dessutom långt utanför landets gränser: Företagets app har nämligen inte bara plockats bort för mobilanvändare i Kina utan även från en lång rad kinesiska telefoner (inklusive Huawei) i andra länder, som därmed strikt följer diktaturens vilja.

Det som sker lär inte komma som någon överraskning för någon som engagerat sig i Kinas förehavanden. Ej heller det faktum att kinesiska företag strikt följer de direktiv som kommer från Peking (i detta fall för att försvara koncentrationsläger och brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang). Kinesiska företag, såsom Huawei, springer diktaturens ärenden just för att de är beroende av diktaturen och då de enligt lag måste understödja den kinesiska underrättelsetjänsten om så önskas. Det innebär att omfattande åtgärder, som de vi nu sett, men även informationsutbyte och annat blir ett viktigt vapen för regimen att använda för att nå sina mål.

Mot bakgrund av de omfattande uppköp av företag, erbjudanden om kinesiskt stöd till utbyggnation av infrastruktur i andra länder och dylikt finns det skäl att hela tiden se över eventuella hotbilder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på det inflytande som Kina har i Sverige genom sina företag och produkter mot bakgrund av de uppgifter som redogjorts för i frågan, och kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar några åtgärder?