Fråga 2020/21:2349 Ett förbud mot omvändelseterapi

av Arman Teimouri (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I förra veckan rapporterade SVT om ”Filip” som tvingas hålla sin sexualitet hemlig, livrädd för släktens agerande. Han riskerar att skickas utomlands för att ”bota” sin sexualitet.

Omvändelseterapi är behandling som utgår från det falska antagandet att man kan ”botas” från den sexuella läggning eller könsidentitet som man föds med. Det innefattar ofta påtryckningar och tvång för att personen inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller inte ge uttryck för den delen av sin identitet. För den som utsätts innebär omvändelseterapi ofta stort psykiskt lidande.

Därför fördöms företeelsen av WHO och erkända medicinska och psykologiska institutioner världen över. I mars 2018 antog även Europaparlamentet en resolution om att omvandlingsterapi borde förbjudas i Europa. Ändå överlever omvändelseterapin och svenska hbtq-ungdomar hotas att utsättas för den.

Liberalerna har redan medverkat till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor getts ett uppdrag att kartlägga fenomenet omvändelseterapi. Utan mer information kan inte våra gemensamma resurser användas på bästa sätt. Men det räcker inte. Enligt min mening borde det införas ett uttryckligt lagbrott som omfattar de fall där brottet olaga tvång inte går att bevisa men där individen i praktiken blir tvingad av ett kollektiv att behandlas för sin läggning.

När unga personer lever i total ofrihet mitt i det svenska samhället är det vår skyldighet att försvara deras rätt att fritt få forma sitt eget liv och sin egen identitet. Hedersförtrycket är vår tids största jämställdhetsproblem, och det drabbar särskilt hbtq-personer.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att förbjuda omvändelseterapi enligt ovan?