Fråga 2020/21:2343 Fängslandet av kurdiska ledare i Turkiet

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nyligen dömde en domstol i Turkiet den tidigare ledaren för det prokurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtas, till tre och ett halvt års fängelse för att ha förolämpat landets president, Recep Tayyip Erdoğan. I Turkiet är det nämligen ett brott att förolämpa presidenten.

År 2015 höll Demirtas ett tal där han hade sagt att Erdoğan under en konferens i Paris hade ”fladdrat omkring från korridor till korridor” i förhoppningen att bli fotograferad tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin. Detta räckte för att Demirtas skulle fängslas.

Demirtas greps tillsammans med ytterligare en ledare för HDP i november 2016 och anklagades för terrorism till följd av påstådda kontakter med militanta kurdiska grupper. Han har sedan dess suttit fängslad och hotas av livstids fängelse. Folkens demokratiska parti (HDP) är tredje största partiet i Turkiet och har länge kämpat i motvind. Situationen har kulminerat den senaste tiden, och partiet riskerar att förbjudas. Den 21 mars fördes HDP-medlemmen Ömer Faruk Gergerlioğlu bort av polis från Turkiets parlament i Ankara. Han hade uppehållit sig där i protest sedan att han den 17 mars blev av med sin status som parlamentsledamot.

Turkiets hot om att förbjuda HDP har lett till skarpa reaktioner från USA, Tyskland och EU. I december uppmanade Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna Turkiet att omgående frige Selahattin Demirtas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen agera mot Turkiets brist på yttrandefrihet samt fängslandet av flera kurdiska ledare?