Fråga 2020/21:2341 Ökad otrygghet bland kvinnor

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Otryggheten ökar, inte minst för kvinnor. I den jämställdhetsrapport som Jönköpings kommun nyligen presenterat framgår att varannan kvinna inte vågar gå ut ensam.

Även Folkhälsomyndighetens rapport Hälsa på lika villkor från 2018 visar att 47 procent av de tillfrågade kvinnorna i Jönköping känner sig så otrygga att de ibland eller ofta avstår från att gå ut ensamma. Genomsnittet i Sverige för upplevd otrygghet ligger på 36 procent, vilket innebär att mer än var tredje kvinna i Sverige inte kan leva sitt liv som hon vill på grund av otrygghet. Siffrorna ökar dessutom, både i Jönköping och nationellt.

Den 18 februari aviserades att regeringen gett Boverket i uppdrag att undersöka hur förutsättningarna för platssamverkan i Sverige, BID-samverkan (Business Improved Districts), kan förbättras. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2021. BID-samverkan har redan utretts och ingår i ett par rapporter. Boverket presenterade i en rapport (2019:20) ett kunskaps- och diskussionsunderlag om vad som kan göras inom samhällsbyggnadsprocessen för att öka säkerhet och trygghet. Hösten 2019 presenterade Boverket även en vägledning från Kungliga tekniska högskolan med rubriken Trygg stadsmiljö. Teori och praktik för brottsförebyggande & trygghetsskapande åtgärder. Den innehåller ett flertal olika rekommendationer om brottsförebyggande och säkerhetsskapande åtgärder i samhällsbyggnadsprocessen som rör samverkan samt design- och byggnationsåtgärder.

Att inte behöva vara rädd för att vistas ute i sitt eget bostadsområde på kvällen är ett högst rimligt krav och en viktig jämställdhetsfråga. Situationen i Sverige eskalerar åt fel håll.

Med anledningen av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att återskapa tryggheten i vårt land och säkerställa att kvinnor vågar vistas ute?