Fråga 2020/21:2338 Fotbolls-VM i Qatar

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har meddelat att hon inte kommer att besöka fotbolls-VM i Qatar; det är ett ställningstagande som är mycket välkommet.

Qatar är ett land med obefintlig demokrati. Den verkställande, lagstiftande och dömande makten utövas av emiren, och samtliga parlamentsledamöter utses av densamme. Synen på sexuella minoriteter är fullkomligt oacceptabel, och homosexualitet är till och med förbjuden. Kvinnor är konsekvent och återkommande utsatta för diskriminering, vilket också är sanktionerat i lag.

Listan på de många oacceptabla övertramp mot mänskliga rättigheter som vi ser i Qatar är lång, och den kan bli mycket längre. Qatar är dock inte bara en auktoritär diktatur med en rad grova kränkningar av fundamentala mänskliga rättigheter, utan landet bedriver även ett modernt slavarbete.

Tusentals människor rapporterats ha avlidit som en direkt följd av usel arbetsmiljö och slavliknande förhållanden i byggandet av de nya fotbollsarenorna. Människor har alltså dött som en direkt konsekvens av att fotbolls-VM ska hållas i landet. Vidare vet vi att det ur ett hälsoperspektiv är direkt farligt för deltagarna att spela matcher i landet (varför fotbolls-VM nu har flyttats till senhösten för att minska de negativa hälsoriskerna).

Även om ministerns ställningstagande att själv inte dyka upp vid VM sänder bra signaler räcker det inte. Mot bakgrund av det som har framkommit önskar jag att kultur- och demokratiminister Amanda Lind svarar på följande fråga:

Kan vi förvänta oss att ministern vidtar några ytterligare åtgärder för att markera sitt avståndstagande från fotbolls-VM i Qatar?