Fråga 2020/21:2336 Klimatomställningen och human rights due diligence

av Mattias Vepsä (S)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I dag rapporterar flera medier om att en av Vattenfalls underleverantörer (det kinesiska bolaget Jinko) har deltagit i Kinas arbetsprogram i Xinjiangregionen.

Enligt Vattenfall har hela solcellsindustrin kopplingar till Xinjiangregionen och flera NGO:er menar att 1 miljon muslimer har förts bort till omskolningsläger i regionen. Sveriges Radio rapporterar att cirka 60 procent av världens solceller och solpaneler kommer från Kina och att kiselråvaran kommer från regionen Xinjiang.

Redan tidigare i våras har exempelvis Politico.eu uppmärksammat samma problem, och nu kommer alltså flera vittnesmål om slavarbete vid solcellsframställningen.

Klimatomställningen måste gå hand i hand med kampen för mänskliga och fackliga rättigheter. Vår omställning får inte luta sig mot ett system med modernt slaveri. Det är omoraliskt och fel. Hur svenska företag och statliga bolag agerar och vilka krav dessa ställer mot underleverantörer är därför väldigt viktigt.

För svenska konsumenter innebär detta att vi indirekt riskerar att stödja oseriösa företag och slaveri när vi tar klimatansvar och använder oss av rutavdrag för solceller eller får bonus för klimatbilar.

Jag har i riksdagen dels motionerat om behovet av en skärpning av upphandlingsreglerna så att vi på sikt har en 100-procentigt hållbar upphandlingspolitik, dels med min kollega Serkan Köse lagt en motion om att utreda en human rights due diligence-lag som skulle sätta press på både statliga bolag och andra företag att arbeta mer aktivt med mänskliga rättigheter, miljöfrågor och arbetsvillkor.

Klimatomställningen är vår största utmaning, men vi kan inte acceptera genvägar där arbetare här hemma eller i världen tvingas till slaveri eller där mänskliga rättigheter kränks.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur ser regeringens arbete ut för att säkerställa att svenska företag står upp för och driver på för mänskliga rättigheter och anständiga arbetsvillkor i hela världen?