Fråga 2020/21:2335 Demokrati och jämställdhet inom religiösa samfund i Sverige

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi måste konsekvent och rakryggat stå upp för det öppna samhället och värna demokratin. Det ska inte finnas något utrymme för islamism i Sverige. Den måste stoppas och motverkas på flera sätt än vad som görs i dag. I Sverige och andra EU-länder får moskéer ofta pengar från utlandet. I flera fall har det handlat om finansiärer som sprider religiös propaganda som är oförenlig med den liberala demokratin. EU borde ha gemensamma regler som förbjuder sådana bidrag.

Sverige måste också se till att inte fler extremistiska religiösa trossamfund tillåts etablera sig här och att de som finns här står upp för våra demokratiska värderingar. Den kände terrorforskaren Magnus Ranstorp har nyligen uttalat sig om det danska donationsförbudet till moskéer som han anser att Sverige behöver ta efter. Ranstorp berättar även om det hot han ser från islamistiska krafter som försöker få och har fått fotfäste i Sverige genom bland annat moskéer.

I Sverige hör Wakfmoskén i Malmö till de som har varit öppna med att man har fått pengar från Qatar. Drygt 30 miljoner kronor fick man av landets regering inför öppningen 2017. Ytterligare 8 miljoner kom från privata aktörer i Kuwait.

Enligt  flera experter handlar problemen, som kopplas till Gulfstaternas inflytande på moskéerna, om att man gynnar extrema, bokstavstrogna tolkningar av religionen och att man avskärmar sig från majoritetssamhället.

Detta är i allra högsta grad frågor som man måste tala om i vårt svenska demokratiska och jämställda samhälle, eftersom det blir en krock. Vi måste värna om vår demokrati, om jämställdhet och om alla människors lika värde och försvara dem mot den islamistiska separatismen.

På flera håll i Europa ser vi hur islamismen har etablerat sig på allvar. Det handlar som sagt om extrema grupperingar som vill ha parallella samhällsstrukturer och egna informella rättsordningar, i strid med nationella lagar och regler. Detta är inget som vi kan hoppas på försvinner av sig självt. Ingen människa ska behöva möta förtryck i Sverige, och särskilt allvarligt är det om man har flytt från ett annat land bara för att mötas av detsamma i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ämnar ministern verka för att islamistisk separatism inte ska utgöra en fara för demokrati, jämställdhet och alla människors lika värde i Sverige?