Fråga 2020/21:2330 En ökad spridning av rabies till följd av insmugglade hundar

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Marknaden för hundfabriker samt hundsmugglingen har växt lavinartat då fler människor vill skaffa en valp under pandemiåret. När tillgången på hundvalpar inte funnits bland svenska hunduppfödare har den illegala hundmarknaden växt. Hundvalpar föds upp i utländska fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning och ofta i burar. Valparna skiljs från sina mammor alldeles för tidigt, vilket påverkar deras psyke negativt. Dessa valpar säljs avsevärt mycket billigare med falska papper och identiteter. Sjukdomar och parasiter förekommer och rabies är inte ovanligt.

Tullverket får inte tag på distriktsveterinärer som kan hjälpa dessa smuggelvalpar. Problemet växer än mer när Tullverket tvingas släppa smugglarna med deras valpar. Detta då veterinärer inte kommer på plats och de finner andra vägar in i Sverige och kan genomföra sina försäljningar.

Detta kommer att öka trycket på svensk djursjukvård. Det kommer också att ställas högre krav på djursjukvården att man ska kunna ta hand om problematiken som kommer med de insmugglade hundarna.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att motverka den ökade spridning av smittsamma sjukdomar, exempelvis rabies, som är en följd av de insmugglade djuren?