Fråga 2020/21:2329 Varor från Xinjiang

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I flera länder uppmärksammas alltmer det som sker i Xinjiang i form av övergrepp, förtryck och tvångsarbete. Ett antal parlament och några regeringar stämplar det som sker som folkmord. Företag reagerar också. Dels för att anpassa sig till konsumenternas krav, dels för att kunna uppfylla sina egna hållbarhetsregler. I Folkrepubliken Kina besvaras dock detta med motåtgärder. Bland annat nu senast mot det svenska bolaget H & M som gjort ett skarpt uttalande om läget i Xinjiang.

Sveriges Radio rapporterar nu även om att solceller i Sverige i stor utsträckning kan kopplas till Xinjiang och därmed tvångsarbete, bland annat genom de produkter statliga Vattenfall förser den svenska marknaden med. För att skydda enskilda företag i Europa som bedriver handel med Folkrepubliken Kina och undvika att dessa utsätts för godtyckliga straffåtgärder finns det kanske anledning att inom EU tydligt märka varor  som kommer från Xinjiang med att dessa kan riskera att ha producerats och framtagits på oetisk grund. Eller rent av att EU ser till att det inte bedrivs handel med dessa märkta varor och produkter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för att den svenska regeringen inom EU för ett system där det framgår att varor från Folkrepubliken Kina kommer från Xinjiang och därmed kan vara producerade genom tvångsarbetskraft?