Fråga 2020/21:2328 Uteblivna svar från Pensionsmyndigheten

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sedan flera år tillbaka är handläggningstiderna hos Pensionsmyndigheten för bostadstillägg till pensionärer uppemot ett halvår långa – ibland längre och ibland kortare. De äldre som tros kunna vara berättigade till bostadstillägg har ofta låga pensioner och är ensamstående; det är människor med små marginaler och utan annan möjlighet att få ekonomisk hjälp. Det är då avgörande att besked kan fås skyndsamt. 

Den ansvariga myndigheten har inte kommit till rätta med de långa handläggningstiderna. Att det ska ta flera år att få ordning på detta är oacceptabelt, och ändå fortgår det. Pensionsmyndigheten har dessutom beviljats utökade ekonomiska medel för att handläggningstiderna ska kunna minska och för att systemen ska kunna fungera tillfredsställande – ändå uteblir resultaten. Därtill kommer det rapporter om att det är mycket svårt att nå fram till myndigheten på telefon; antingen får man vänta länge eller så meddelas att myndigheten helt enkelt inte kan svara på samtalet som då avbryts.

Människor ska kunna lita på att de får det nödvändiga ekonomiska stöd de behöver och beslut om detsamma i rimlig tid samt på att de kan kontakta den ansvariga myndigheten om pensioner i allmänhet och få svar.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet att göra för att handläggningstiderna för bostadstillägg ska minska omgående och för att Pensionsmyndigheten ska kunna ge svar till de pensionärer som kontaktar myndigheten per telefon med olika frågor?