Fråga 2020/21:2327 Ansvarsutkrävande för arbetsförhållandena i Qatar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Qatar är en absolut monarki, vilket innebär att den verkställande, lagstiftande och dömande makten utövas av emiren, som också utser samtliga parlamentsledamöter. Synen på sexuella minoriteter och kvinnor är inte helt oväntat horribel, vilket illustreras av förbud mot homosexualitet och ett statssanktionerat förtryck genom återkommande diskriminering. Listan på de många oacceptabla övertramp mot mänskliga rättigheter som vi ser i Qatar är lång, och den kan bli mycket längre.

Vad som dock har skett nu, till följd av Qatars värdskap för fotbolls-VM, lyfter blicken mot en annan företeelse, nämligen att landet bedriver ett modernt slavarbete. 6 500 människor rapporterats ha mist livet som en direkt följd av usel arbetsmiljö och slavliknande förhållanden i byggandet av de nya fotbollsarenorna. Det är med andra ord en direkt konsekvens av att fotbolls-VM ska hållas i landet, vilket kan ske utan tillräckligt motstånd från det internationella samfundet.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har tidigare meddelat att hon själv inte avser att dyka upp vid VM i Qatar. Det är bra men naturligtvis inte tillräckligt, varför vi är många som förväntar oss ett större engagemang för att flytta VM till ett annat land. För utrikesministern finns dock en annan förhoppning: att hon går vidare med de uppgifter vi har hört om slavarbete i landet.

Mot bakgrund av det ovanstående önskar jag att utrikesminister Ann Linde svarar på följande fråga:

 

Avser ministern att internationellt lyfta fram frågan om slavarbete, förlust av människoliv och de dåliga arbetsförhållandena som råder i Qatar, och vilka konkreta åtgärder kommer hon att vidta?