Fråga 2020/21:2326 Frigivning av armeniska krigsfångar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 16 mars besökte utrikesminister Ann Linde Armenien i egenskap av OSSE-ordförande. Detta sker i en tid då Azerbajdzjan fortsätter att bryta mot internationell rätt trots att det gått fyra månader sedan parterna den 10 november tecknade ett avtal om eldupphör. Vi ser nämligen hur man fortfarande håller armenier, däribland flera civila, tillfångatagna, vilket strider mot punkt 8 i avtalet om att det ska ske ett utbyte av krigsfångar, gisslan och avlidna.

Inte minst nu, när Sverige är ordförandeland i OSSE, är det viktigt att utrikesministern är principfast och tydlig. När vi har ett klart och tydligt avtal om vapenvila som inte efterföljs bör det vara en angelägen fråga för regeringen. Freden är nämligen oerhört skör, och Human Rights Watch har sedan tidigare rapporterat om brutala brott som begås mot armeniska krigsfångar och civila även efter den 45 dagar långa konfliktens slut.

Utrikesministern har varit tydlig med att hon har välkomnat att man tidigare har inlett ett utbyte av krigsfångar och kvarlevor.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Vad avser ministern att göra för att öka pressen på Azerbajdzjan att fullfölja trepartsavtalet och därmed överlämna armeniska krigsfångar?