Fråga 2020/21:2317 En god djursjukvård för husdjur under sommarhalvåret

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Marknaden för hundfabriker och hundsmugglingen har växt lavinartat då fler människor under pandemiåret vill skaffa valp. När tillgång på hundvalpar inte funnits bland svenska hunduppfödare har den illegala hundmarknaden växt. Hundvalpar föds upp i utländska fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning och ofta i burar. Valparna skiljs från sina mammor alldeles för tidigt, vilket påverkar deras psyke negativt. Dessa valpar säljs avsevärt mycket billigare med falska papper och identiteter. Sjukdomar och parasiter förekommer och rabies är inte ovanligt. Tullverket får inte tag på distriktsveterinärer som kan hjälpa dessa smuggelvalpar. Problemet växer än mer när Tullverket tvingas släppa smugglarna med deras valpar. Eftersom veterinärer inte kommer på plats finner smugglarna andra vägar in i Sverige och kan genomföra försäljningar.

Detta kommer att öka trycket på svensk djursjukvård. Det kommer också att ställas högre krav på djursjukvården att man ska kunna ta hand om denna problematik som kommer med insmugglade hundar.

Detta är i allra högsta grad en djurskyddsfråga, och det mest fundamentala i djurskyddsfrågor är en fungerande djursjukvård. Bristen på personal inom djursjukvården är omfattande, närmaste året behöver djursjukvården rekrytera minst 365 nya veterinärer, och i Sverige examineras varje år omkring 90 veterinärer. Antalet utbildningsplatser skulle behöva fördubblas. Till detta behövs också 134 legitimerade djursjukskötare och 121 djurvårdare.

Det står helt klart att regeringens insatser för att motverka veterinärbristen inte är tillräckliga. Med ovan beskrivna nya utmaningar står det helt klart: I den närmaste framtiden kommer våra husdjur och lantbruksdjur att riskera onödigt lidande och i allra värsta fall dö, för att de inte får hjälp. Redan i somras höll djursjukhus runtom i landet stängt på grund av veterinärbristen. Denna sommar kommer det med största sannolikhet bli ännu värre.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka ytterligare åtgärder ämnar statsrådet vidta för att minska bristen på veterinärer och djursjukskötare?