Fråga 2020/21:2275 Kostnader för digitala årsredovisningar

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Företagare brottas med en alltför omfattande regelbörda. De kostnader som företagare får lägga ned för att leva upp till regler har ökat med runt 1 miljard per år under den tid som först Mikael Damberg och nu Ibrahim Baylan haft ansvar för näringspolitik och regelkrångel.

En väg för att minska regelkrånglet för företagare är digitalisering. Flera myndigheter förutom Skatteverket har tagit viktiga steg. Hos Bolagsverket kan man göra fler olika ärende elektroniskt, vilket underlättar.

Bolagsverket lämnade i januari 2021 in en hemställan, en begäran, till regeringen om att göra det obligatoriskt för företag att lämna in sin årsredovisning elektroniskt. Jag tycker att det i grunden är ett klokt förslag. Dock väcks frågor om hur detta skulle påverka framför allt mindre företag och då i synnerhet kostnaderna.

Bolagsverket skriver själva i sin begäran att ett obligatorium skulle kräva att företag skaffar en särskild programvara för att kunna lämna in sin årsredovisning elektroniskt. Vissa mjukvaruföretag har tjänster för elektronisk årsredovisning redan i dag, medan det för andra företag kan krävas inköp av och licens för nya program. Bolagsverket uppskattar att den årliga kostnad som ett företag kan behöva betala för ett nödvändigt datorprogram ligger på mellan 1 000 kronor och 8 000 kronor. För stora företag är ett par tusenlappar en liten summa, och vidare finns det självklart vinster med att gå över till elektronisk hantering av årsredovisningar. Samtidigt är det viktigt att förenkla och hålla nere kostnaderna för företagarna på alla sätt, och inte minst vad gäller olika former av avgifter som man betalar för regler och administration.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minska de kostnader som småföretagare kommer att behöva betala för att kunna lämna in årsredovisningar elektroniskt?