Fråga 2020/21:2264 Lönekostnader för svenska företag

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sverige är lönekostnaden i den privata tjänstesektorn cirka 30 procent högre än i euroländerna, vilket också kan betraktas som en viktig förklaring till att vi har EU:s högsta arbetsgivaravgifter. Dessa arbetsgivaravgifter är extra dyra för företag inom tjänstesektorn som är personalintensiva, det vill säga några av de företag som drabbats absolut hårdast av coronakrisen.

Inte minst mot bakgrund av att regeringen brustit avseende stöd till personalintensiva branscher har flera företag sorgligt nog fått stänga igen, medan andra fortfarande kämpar för fullt för sin överlevnad. För dessa är sänkta arbetsgivaravgifter ett angeläget sätt för att över huvud taget kunna återhämta sig från de många påfrestningar som kommit med coronapandemin.

Det bör ligga i regeringens intresse att svenska företag ska få en god möjlighet att kunna växa och anställa mer personal i Sverige. Inte minst är det viktigt nu, i en tid då regeringen uppenbarligen har misslyckats med att pressa ned arbetslösheten. Svenska företagare, de som är motorn i det svenska samhället, bidrar gärna till att öka sysselsättningen bland befolkningen, men de behöver också få den möjligheten.

Mot bakgrund av ovanstående önskas finansminister Magdalena Andersson svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till att sänka arbetsgivaravgifterna för svenska företag eller på annat sätt sänka deras lönekostnader så att företagen kan bidra till en högre sysselsättning i samhället?