Fråga 2020/21:2250 Länsstyrelsernas arbete med näringslivet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Findus har en lång historia i Bjuv i Skåne. År 2016 bestämde sig företaget för att lägga ned sin verksamhet i Bjuv. Det såg mörkt ut för den lilla bruksorten.

Så småningom tog Foodhills över det gamla Findusområdet för att skapa ett kluster av stora och små livsmedelsföretag. I dag är man tillbaka med cirka 450 anställda på området.

Foodhills tog över det tidigare företagets miljötillstånd. Ett tillstånd som ger verksamheten rätt att producera 100 000 ton djupfrysta, konserverade och torkade livsmedel baserade på bland annat fisk, kött och grönsaker.

Foodhills har som verksamhetsidé att utveckla ett företagskluster med olika verksamheter och produktion inom livsmedel. Företaget har nu råkat ut för att de fått backning av Länsstyrelsen i Skåne, som menar att deras gamla miljötillstånd inte är tillräckligt för två av deras företag.

Länsstyrelsen menar att de två företagen inte kan fortsätta sin verksamhet då det miljötillstånd som Foodhills tagit över efter Findus inte inkluderar denna typ av verksamhet. Det innebär att Länsstyrelsen i Skåne beslutar att de två företagens produktion ska ha upphört inom två månader för att företaget inte ska riskera vite på 30 000 kr per månad.

Den här typen av beslut med stopp och förbud är direkt skadligt för landets näringsliv. Det rycker undan mattan för företagen och entreprenörerna samtidigt som jobb uteblir. Dessutom sker det mitt i en pandemi med en arbetslöshet på över åtta procent.

Länsstyrelsen borde inta en roll av att hjälpa till för att hitta lösningar framåt tillsammans med företagen. På så vis blir de behjälpliga i att hitta lösningar så att det kan ske en utveckling i stället för en avveckling.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan;

 

Avser ministern att ta initiativ för att länsstyrelserna ska arbeta med näringslivet för jobb och tillväxt i landet?