Fråga 2020/21:2241 Åtgärder för elsystemet i södra Sverige

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En ny elkabel mellan södra Norge och Tyskland, Nordlink, har enligt experter skapat ett problematiskt elflöde i Norden. Svenska Kraftnät (SvK) har som en effekt tvingats att begränsa elöverföringen. SvK säger att det har blivit nya elflöden i det nordiska systemet efter att den nya kabeln togs i drift i höstas.

Sverige har sedan länge ett elöverskott i norr och ett elunderskott i söder. Läget har förvärrats ytterligare efter att Ringhals 2 och Ringhals 1 stängts. Föregående sommar tvingades SvK handla om elproduktion för att säkra elsystemet, däribland Ringhals 1. När Ringhals 1 nu stängts och regeringen inte tagit fram några alternativ är läget svårare inför kommande sommar. Lägg till detta det nya läget med en elkabel mellan Norge och Tyskland som har stor påverkan även på det sydsvenska elsystemet. El kan inte föras över för att fullt ut möta behoven i södra Sverige. Det påverkar i sin tur såväl prisbilden som näringsförutsättningarna i södra Sverige. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra elsystemet i södra Sverige med anledning av den nya elkabeln mellan Norge och Tyskland, stängd planerbar svensk elproduktion i södra Sverige såsom Ringhals 1 samt avsaknaden av åtgärder från den svenska regeringen?