Fråga 2020/21:2229 Östersjöcentrums rekommendation om utflyttning av trålgränsen

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I en tidigare fråga (2020/21:1874) som rörde statsrådets syn på utflyttning av trålgränsen i Östersjön svarade statsrådet att ”det krävs tillräckliga vetenskapliga underlag som visar att det finns orsakssamband för att vidta åtgärder”. Statsrådet hänvisar sedan till ett uppdrag som Havs- och vattenmyndigheten har getts för att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön, ett uppdrag som ska redovisas till regeringen den 31 mars 2022.

Svaret implicerar att om en utflyttning av trålgränsen ska ske, alternativt diskussioner med Danmark och Finland inledas, kan det ske tidigast i mitten av nästa år. Samtidigt vet vi att den evidens som statsrådet efterlyser redan finns. Östersjöcentrum vid Stockholms universitet har till exempel rekommenderat att trålgränsen ska flyttas ut (se bland annat Policy Brief 2021.03.09). Liknande förslag togs också upp av ett antal forskare från SLU i en skrivelse till HaV i juni 2019. Forskare vid bland annat Uppsala universitet har även kunnat visa på att det finns genetiska skillnader på sill- och strömmingsbestånden i Östersjön. De menar att detta bör beaktas i förvaltningen.

Många forskare anser alltså att det redan finns tillräcklig grund för att använda försiktighetsprincipen, som är en bärande del av miljöpolitiken och som i enlighet med den gemensamma fiskeripolitiken (GFP) ska tillämpas i fiskeriförvaltning (GFP:s grundförordning, artikel 2 punkt 2). 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Är statsrådet beredd att agera och inleda förhandlingar för en utflyttning av trålgränsen i Östersjön?