Fråga 2020/21:2224 Storskaliga solcellsanläggningar som ett prioriterat samhällsintresse

av Birger Lahti (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Sverige finns inte något klart planeringsmål för solceller, och Energimyndigheten har heller inte fått något särskilt uppdrag att ta fram ett sådant i sin strategi. Om det inte finns något uppsatt mål försvåras ambitionshöjningar.

Vänsterpartiet vill se en kraftfull utbyggnad av solenergin även i Sverige. Vi vill ha mer ren energi och nya gröna jobb. För detta krävs i det korta perspektivet öronmärkta stöd och på längre sikt långsiktiga styrmedel. Med planeringsmål får branschen och hushållen en tydlig signal om att solenergi är värt att satsa på.

Solcellsanläggningar på mark möjliggör utbyggnad av grön förnybar kraft i större skala och kan tillföra betydande tillskott till energiförsörjningen i de södra delarna av landet där behovet är som störst. En stor solcellspark producerar el motsvarande 1 600 genomsnittliga villainstallationer.

Branschens aktörer arbetar aktivt med att hitta mark för liknande projekt som påverkar jordbruksmark och existerande natur- och kulturvärden i så begränsad utsträckning som möjligt, men behovet av tillgänglig elinfrastruktur begränsar samtidigt vilka platser som är möjliga att använda.

Solcellsparker på jordbruksmark försvårar i dag visserligen möjligheterna att odla grödor, men marken kan samtidigt användas för annan jordbruksverksamhet, till exempel fårbete. Och de växter som sås in på marken under solpanelerna bidrar till att stärka den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. När solcellsparken avvecklas efter 30–40 år kan marken snabbt återställas till ursprungligt skick.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att behovet av grön förnybar energi från storskaliga solcellsanläggningar i syfte att snabbt kunna möta den globala klimatutmaningen och trygga landets energiförsörjning är ett prioriterat samhällsintresse och att det därmed motiverar en tillfällig verksamhetsändring på existerande jordbruksmark och skogsmark?