Fråga 2020/21:2221 Läkemedelsrester i dricksvatten

av Margareta Cederfelt (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visas att Sveriges största dricksvattentäkter – Vänern, Vättern, Mälaren och deras vattendrag – är förorenade av avloppsvatten med miljögifter som är svåra att bryta ned. I studien analyserades fler än 100 kemiska ämnen varav majoriteten var läkemedelssubstanser.

Att läkemedelsrester i dricksvattnet är skadligt torde alla vara överens om liksom att såväl människor som djur och natur påverkas.

Reningsverken har ingen laglig skyldighet att eliminera läkemedelsrester under reningsprocessen. Om lagstiftningen utvecklades till att inkludera rening av läkemedel i reningsverkens reningsprocesser skulle troligen förekomsten av läkemedelsrester i dricksvattnet minska avsevärt.

Det pågår forskning om reningsmetoder både nationellt och inom EU för att inkludera ökad miljöhänsyn i läkemedelslagstiftningen och i regelverket om god tillverkningssed. Läkare och sjuksköterskor kan göra insatser för att minska användningen av läkemedel med negativ påverkan på miljön, liksom konsumenten av läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Har ministern verkat för minskad förekomst av läkemedelsrester i dricksvattnet?