Fråga 2020/21:2217 Hyressättningsavgift

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

212 miljoner kronor i intäkter är vad hyressättningsavgiften drog in till Hyresgästföreningen år 2019. Det är pengar som är tänkta att finansiera förhandlingsverksamheten men som i praktiken gör det möjligt för att fokusera resterande intäkter till politisk lobbning och kampanjverksamhet, skriver Timbro i en debattartikel i Expressen.

Källan till dessa 212 miljoner är att utöver medlemsavgiften till Hyresgästföreningen (som är helt frivillig) tar föreningen även ut ytterligare en avgift, hyressättningsavgiften, på 144 kronor om året för att betala för organisationens kostnader. Denna läggs på alla hyresgästers hyra.

I en Demoskopundersökning från februari 2021 på uppdrag av Timbro framgår följande:

Faktum är att hyresvärdar inte ens får debitera hyresgäster hyressättningsavgiften separat, utan avgiften måste bakas in i den månatliga hyran där den sällan skrivs ut på några avier. Det är naturligtvis djupt otillfredsställande med en så hög och dold avgift för hyresgästerna i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson​:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förändra systemet med hyressättningsavgiften så att det blir ett öppet och transparent system för hyresgästerna?