Fråga 2020/21:2209 Kreditprövning vid konsumtionslån

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Finansinspektionen aviserade nyligen behovet av en utredning om rutiner för långivares kreditprövningar. Detta skedde med anledning av att unga låntagare och personer med låg inkomst löper högre risk att få betalningsproblem när de tar konsumtionslån. Det finns i dag problem med ökande skuldbelopp och att skuldbelastningen i gruppen unga ökar.

Om långivarna skulle göra ordentliga kreditprövningar, med underlag som visar på konsumentens alla befintliga lån och skulder så skulle risken att få betalningsproblem för alla grupper av låntagare minska. Det kan finnas fördelar med ett system där långivare kan få en helhetsbild av konsumentens skulder, vilket saknas i dag. Inte heller är det obligatoriskt med kreditprövning då ett fakturaköp övergår till en delbetalningskredit, vilket enligt en undersökning från Konsumentverket sker cirka 155 000 gånger per månad. Här måste reglerna skärpas för att minska riskerna för osund skuldsättning. 

Vid flera tillfällen har Sverigedemokraterna påpekat vikten av åtgärder mot dessa problem och att regeringen bör ta fram förslag på området som ett led i att motverka överskuldsättning hos konsumenter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Avser statsrådet att agera för skärpta regleringar kring långivares kreditprövning med anledning av den ökande överskuldsättningen hos framför allt unga?